teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
4.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
19.500,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi - 22-67x100 ACUTER Zoom Spektiv sa uvidom od 45
75.565,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
71.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
87.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
24.900,00 rsd

60/700 AZ2 Refraktor SkyWatcher

11.900,00 rsd
Šifra proizvoda: SWR607az2

60/700 AZ2 Refraktor SkyWatcher

Ovo je po veličini najmanji teleskop u našoj ponudi, ali je daleko kvalitetniji od sličnih teleskopa koji se nude po robnim kućama. Fokuser je vrlo kvalitetan sa zupčastom letvom 31.75 mm. Barium okulari (20mm i 10mm) koji se dobijaju uz ovaj teleskop, u svakom pogledu su bolji od Huygens, SR, ili nekih bezimenih okulara, koji idu uz teleskope iz robnih kuća!

Sa ovim okularima može se postići uvećanje od 35x i 70x. Dodavanjem drugih okulara, kraćeg fokusa mogu se postići povećanja i preko 100x.

Uz teleskop još dobijate:

Tražilac: 5x24

Dijagonalno ogledalo

Terestički adapter koji služi za posmatranje Zemaljskih objekata.

Specifikacija

Prečnik objektiva ....................... . 60 mm

Fokus ...........................................700 mm

Svetlosna moć ..............................f/11,7

Maksimalno uvećanje .................120x

Moć razlučivanja ..........................1,93"

Težina tubusa ..............................1,4 kg.

Prečnik okulara ...........................1,25“

Fokuser ........................................zupčasta letva

Okulari .........................................20 i 10 mm

Tražilac .........................................5 x.24

Preporučeni artikli :

Okulari

http://www.teleskop.rs/teleskop/okulari/plossl-okulari-skywatcher

Vrteća karta neba 

http://www.teleskop.rs/teleskop/specijalni-proizvodi/vrteca-karta-neba

AstroSolar Folija

http://www.teleskop.rs/teleskop/filteri/baader-a4-astrosolar-folija-nd5

Filter za Mesec

http://www.teleskop.rs/teleskop/filteri/filter-za-mesec-nd96-03-50

60mm objektiv

Mnogi ljudi pričaju kako nije vredno kupovati teleskope ovako "malih" razmera. Po njima, bolje je kupiti teleskop minimalnog precnika objektiva 150mm (reflektor) ili bar 80mm (refraktor). Pa mislim, to je očigledno, ali za apsolutne početnike, razlika u ceni, u našoj zemlji naorčito, je velika. Kao apsolutni početnik što se tiče amaterskog posmatranja neba, i kao neko ko teoretski zna (ponovo amaterski) dosta o svemiru, objektima koje možemo posmatrati, njihovim karakteristikama i osobinama, njihovoj istoriji i teorijama po kojima su nastali............. i kao vlasnik teleskopa 60/700 AZ2 Refraktor SkyWatcher, mogu slobodno da kažem da sam prezadovoljan. Ne samo da vredi para koje ćete dati za njega, nego će vam zaista biti jako koristan kao početnički teleskop i sigurno će vas zaintrigirati da krenete dalje sa ovim, po meni, najlepšim hobijem koji postoji.

Ovim teleskopom, sa objektivima koji dobijate, možete videti mesec sasvim lepo, njegove kratere (naročito tamo gde je senka), njegove faze (svaka faza može vam pokazati nove kratere)..., jupiter i njegove satelite (ponovo, svake večeri u različitom položaju) i recimo saturn (jasno se vidi prsten i praznina oko planete sa objektivom od 10mm). Ovim teleskopom uspeo sam da vidim sasvim jasno i kometu pan-starrs i to možda nedelju dana nakon njene najveće sjajnosti, s obzirom na loše vreme umeđuvremenu, ali jasno se je mogle razaznati telo i rep, tako da su razultati bili sasvim zadovoljavajući, pa i više od toga. Dalje, vide se mnogi M objekti, neki manje jasno, neki jasnije, ali bez obzira na sve, sama spznaja da gledate u nešto što tražite, a što je tako daleko (a ako još imate i kome to da pokažete i objasnite), prestavlja pravo zadovoljstvo.

Sve u svemu, u zaključku mogu da kažem, da je ovaj teleskop pogodan za prave početnike koji znaju šta da očekuju od teleskopa sa karakteristikama i cenom kao što je ova, a to može da se svede na svetlije planete sa određenim nivoom detalja (saturnov prsten, jupiterovi pojasi i sateliti.....još uvek nisam imao prilike da bacim pogled na mars i veneru), razna globularna jata i clustere, po neku galaksiju ako su uslovi zadovoljavajući, bez mnogo detalja....... Dakle, ovim teleskopom, nećete spoznati sve čari astronomije (NIKAKO ASTROLOGIJE), ali uz dobru volju i malo truda možete razviti ljubav prema posmatranju noćnog neba, naučiti dosta toga o osmatranju i pre svega lociranju objekata i njihovim položajima, a ako se ikada odlučite za veći teleskop i ozbiljnije bavljenje astronomijom, i pre svega vi sami, a ako je moguće i još neko, zavolećete noćno promatranje kao da je to poslednja prilika da vidite jupiter :-).

Vedro nebo
Nikola

koliko daleko se moze videti

koliko daleko se moze videti sa ovim teleskopom,odnosno koji objekti su vidjivi?

Odgovor: koliko daleko se može videti

Pa valjda vidiš da u opisu lepo piše "100x zoom" :)