teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
4.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
71.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
24.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi - 22-67x100 ACUTER Zoom Spektiv sa uvidom od 45
75.565,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
19.500,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
87.900,00 rsd

ASTROFOTOGRAFIJA, DIGITALNO FOTOGRAFISANJE

Svaki optički instrument koji se koristi za vizuelna osmatranja može se koristiti i za astrofotografiju! Na sreću, danas više ne postoje nikakve tehničke smetnje da biste se bavili astrofotografijom,pošto je tržište preplavljeno raznim digitalnim aparatima,CCD kamerama,USB Kamerama, Adapterima Filterima itd... Pojavom digitalnih kamera , bavljenje astrofotografijom više ne pretstavlja nikakav ,bauk,, rezultati vašeg rada, mogu se odmah videti na displeju fotoaparata ili na monitoru računara. Stakiranjem (stapanjem) više snimaka istog objekta u jedan pomoću programa kao što su: Registax, DeepSky Stacker K3CCD Tools i sl. mogu se dobiti izuzetni snimci Maglina,Galaksija, Planeta....
U želji da vam pomognemo da i vi uđete u svet astrofotografije nudimo sledeće:
ADAPTERE:
Adapteri služe zato da bismo mogli digitalne kamere,USB kamere, CCD kamere povezati sa Teleskopom ili Mikroskopom!
USB KAMERE:
USB kamere se prvenstveno koriste kod Mikroskopskih posmatranja ( fotografisanja ) ali se mogu postaviti i u teleskope, tako da se preko monitora računara, mogu posmatrati svetliji nebeski objekti ,Mesec,Sunce, Planete...
CCD KAMERE, Koriste se u Astrofotografiji za snimanje objekata dubokog neba ( DeepSky) kao što su, Magline,Galaksije,Kuglasta Jata...itd.

NA FOKUS TELESKOPA

Foto direktni fokus

Ovaj način astrofotografije je praktično i najjednostavniji vid snimanja. Potrebno je skunuti objektiv sa fotoaparata ( Ukoliko koristite DSLR ,Refleksni fotoaparat)i pomoću adaptera, aparat pričvrstiti na fokuser iz kojeg je prethodno izvađen okular,izoštriti sliku i otpočeti sa snimanjem. Od dužine fokusa, vašeg teleskopa ,zavisiće koliki deo neba ćete obuhvatiti .Što je fokus duži, promer snimka će biti manji. Veličina slike, naravno da zavisi i od veličine čipa na vašem aparatu ili od veličine filma ( ukoliko radite klasičnim fotoaparatom) Najbolje rezultate snimanjem na fokus, dobićete ako snimate preko nekog kvalitetnijeg Refraktora ( Npr, Skywatcher 80/600 APO ) to je zato, što na putu svetlosti, koja kroz objektiv teleskopa dolazi do čipa ( filma) vašeg fotoaparata ,nema nikakvih prepreka ( kao kod Newton Teleskopa,Sekundarno Ogledalo ) To znači da ne postoji centralna opstrukcija pa se tako prikupljena svetlost, ne rasipa .Da bi se moglo fotografisati na ovaj način, potrebna su jos dva adaptera.
1. Adapter na samom fokuseru sa navojem M42x075 ( ukoliko fabrički nije narezan na fokuser )
2. T2 Adapter koji se postavlja na DSLR fotoaparat . Ako se slika nemože izoštriti, potrebno je postaviti između Fokusera i Fotoaparata dodatni Adapter ( Međuprsten ) čiji je zadatak da snop svetlosti dovede od Teleskoskog objektiva do čipa ( filma ) na Fotoaparatu.Ovakvi Adapteri, mogu se dobiti u više veličina ,od 8mm -80mm sa prečnikom 50.8 mm .

PEKO OKULARA/AFOKALNA METODA

Foto preko okulara

Ukoliko objektiv, Digitalnog Fotoaparata ne može da se skine, možemo fotografisati i preko okulara!
U Fokuser Teleskopa postavimo Okular, izoštrimo sliku, na Foto Adapter ( Micro Stage ) postavimo Digitalni Fotoaparat, zatim Micro Stage Adapter zajedno sa Fotoaparatom ,pričvrstimo na Fokuser ,pazeći na to da objektiv fotoaparata, bude što bliže okularu i možemo otpočeti sa eksponiranjem. Za Fotografisanje Planeta, preporučujemo okulare kraćeg fokusa 6 – 9 mm ( Skywatcher Planetary ili Gold Line Okulare ) dok za Fotografisanje objekata Dubokog Neba ( Galagsije,Magline,Zvezdana Jata ...) preporučujemo okulare većeg fokusa 32 – 40 mm ili specijalni Foto-okular.
Kada se radi Okularna Projekcija, objektiv fotoaparata praktično preuzima ulogu našeg oka.Ono što bismo videli okom ,posmatrajući kroz okular, to prihvata objektiv kamere i šalje na čip.Najbolji rezultati ,postužu se širokougaonim okularima na kojima već postoji navoj za adapter i čija su sočiva veća u poređenju sa klasičnim okularima.
Ovakve Okulare nazivamo Foto Okularima!
Najbitnija stvar je da se objektiv fotoaparata, nalazi tačno u optičkoj osi okulara. Micro Stage Adapter upravo služi za to, da bi se pomoću odgovarajućih navoja, koje ima, mogao objektiv aparata dovesti tačno u optičku osu okulara. Ukoliko na vašem fotoaparatu postoji navoj za filtere, tada se umesto Micro Stage Adaptera može postaviti fotoprsten u koji se pomoću tri vijka pričvrsti okular, koji se zatim stavlja u fokuser.

Foto direkt fokus

Fotografisanje preko okulara ima i svojih MANA:
• Ukoliko je na Okularu sočivo (okularni deo) malo, po rubovima fotografija dolazi do vinjetacije ( zatamljenje po rubovima )
• Ukoliko nismo tačno u optičkoj osi okulara, pojaviće se greška u bojama
• Zbog velikog broja sočiva ,kroz koja mora da prođe svetlost, narušava se kvalitet slike i dolazi do rasipanja svetlosti( Okulari u proseku imaju 4.a kamere 6-8 sočiva )

Foto direktni fokus fiksni

FOTO-OKULARI

Foto okulari

Kod Afokalnog načina fotografisanja ,pojavljuje se potreba za okularima sa većim sočivima i uz to da su širokougaoni, koji će na odgovarajući način projektovati sliku, sa što je moguće manjom Vinjetacijom.
Najzastupljeniji Okulari ovog tipa su Wiliam Optics DCL među kojima se posebno ističe DCL-52,ovo je extra Fotookular sa fokusom od 60.mm.i vrlo udaljenom izlaznom pupilom.Prečnik sočiva je 41 mm!
Na njemu postiji i navoj M42, na koji se pomoću T2 Adaptera ,direktno može postaviti bilo koji DSL aparat.Prečnik ovog okulara je 50.8 mm.
U ponudi imamo dva tipa ovih okulara , GSO Plossl 32mm i GSO Plossl 40 mm.

Ukoliko želite veća uvećanja, preporučujemo set Synta Silver Plossl okulara.
Po optičkim karakteristikama ,odgovaraju Synta Plossl okularima.Imaju svetlo srebrnu boju ,okularni deo je izdignut i vrlo komotan za uvid.
Nemaju gumirani štitnik,izlazna pupila je mala ,preporučujemo 6.3 ili 7.5 mm okulare.Gornji ( širi deo ) okulara iznosi 33.7mm što odgovara 31.7/T2 Adapteru.
Posebno je pogodan kod okularne projekcije.
Okulari 20 i 25 mm mogu da se koriste i za astrofotografiju, preko kompaktnih digitalnih fotoaparata.

Foto okulari

OKULARNA PROJEKCIJA

Ovaj tip astrofotografije , nije ništa drugo ,nego jedna vrsta modifikovanog fotografisanja na fokus. Ovde se okular, praktično koristi kao dijaprojektor i omogućava vrlo velika povećanja.Može se koristiti kod svih tipova teleskopa . Slika se od teleskopa projektuje na neku ravnu belu površinu ,koja se odatle jednostavno može fotografisati.Ovaj način fotofrafisanja ,uglavnom se koristi kod snimanja pomračenja i pega na Suncu.Ukoliko na ovaj način želimo slikati preko Acuter Spektiva ,potrebno je imati DCH Adapter koji povezujemo sa odgovarajućim bajonet adapterom ,koji smo postavili u fotoaparat.

Foto okulari projekcija

FOTO ADAPTER

Foto adapter

Svaki Astro-Amater, ima želju, da viđeni objekat i slika.Teleskop je praktično neka vrsta teleobjektiva i to teleobjektiva sa vrlo velikim fokusom.
Mnogi misle da je astrofotografisanje jednostavno , na žalost, to nije tačno .Kao prvo ( i osnovno ) potrebno je fotoaparat što je moguće stabilnije ( pomoću adaptera ) postaviti na fokuser Teleskopa.Slikanje preko teleskopa iz ruke je zbog vibracija nemoguće!
Osim toga ,zbog kretanja Zemlje i objekta koji želimo slikati, potrebna je i Ekvatorialna ( EQ) montaža sa motorima .Slikati se može i bez motora (praćenja ) ali sa vrlo kratkim ekspozicijama ( ispod jedne sekunde ) jer pri dužim ekspozicijama ,zvezde zbog svog kretanja, umesto tačke ,postaju crtice.
Sa kraćim ekspozicijama, mogu se slikati Mesec,Sunce Pege na Suncu i veće Planete, dok se objekti dubokog neba ( Galaksije,Majline, Zvezdana Jata ...) mogu slikati samo dužim ekspozicijama .
Da bismo kvalitetno postavili Klasične,Digitalne ili video kamere moramo obavezno koristiti Foto Adaptere!

ADAPTERI ZA KAMERE

( Levo ) - 2˝ Adapter 31.7mm T Navoj spolja.....3.000 dinara
( Sredina ) 2˝ Adapter T Navoj Spolja .................3.000 dinara

ADAPTER EXTENDABLE

EXT 31.7 T2 FOTOADAPTER

 

Odgovara 31.7 mm-skim okularima.T navoj! ( Extendable Camera Adapter ) Ovaj trodelni set ,razlikuje se od standardnih adaptera, po tome što se projekcioni okular (T2 navoj) prihvata u središnjem pomerajućem delu .Zahvaljujući tome ,faktor projekcije se može menjati. Posebno je dobar kod planeta, pošto se vrlo lako može povećati optimalni fokus. Kvalitet slike zavisi i od broja pixela koje ima kamera od razdvojne moći i od zagađenosti atmosfere.Najbolji rezultati postižu se sa 2-3 pixela. Prvo se u fokuser (31.7 mm ) postavi prvi deo projekcionog seta, zatim se u središnji deo postavi okular i na kraju koji se završava T2 navojem postavlja se kamera!.
Cena: 5.500 Din

FOTO PRSTENOVI – ADAPTERI

 

Adapteri za web kamere , odnosno Foto prstenovi za Plossl ,Gold Line 31.7 mm .okulare.TS Adapteri ( M37 i M52 navoj )Fotoprsten ( M42/M52) Adapteri za Digitalne Aparate.

Adapteri

MICRO STAGE-Držač Kamere

 

Ukoliko često koristimo Digitalni Fotoaparat ,vremenom se navoji za prihvat adaptera i filtera istroše i postoji mogućnost ,odvajanja fotoaparata od fokusera, da nam se to nebi desilo ,umesto na adapter sa navojem, fotoaparat postavimo na Micro Stage držač, koji jednostavno pričvrstimo na Fokuser i više nema bojazni , da će nam se aparat otkačiti i pasti.Pomoću dva vijka na Micro Stage držaču ,možemo vrlo precizno ucentrirati fotoapatat u optičku osu.Micro Stage držač je univerzalan,prihvata veliki broj digitalnih aparata.

1-William Optics MicroStage držač za digitalne fotoaparate sa finim podešavanjima otvora 31.7 mm
7.300,00 Din.

2-William Optics MicroStage držač za digitalne fotoaparate sa finim podešavanjima otvora 50.8 mm
7.400,00 Din.

3-William Optics MicroStage držač za digitalne fotoaparate sa finim podešavanjima otvora za ACUTER durbine
3.400,00 Din.

4-William Optics MicroStage držač za digitalne fotoaparate sa finim podešavanjima otvora za ACUTER durbine
3.400,00 Din.

Micro stage 1
Micro stage 2

Micro stage 3

 

USB KAMERE

 

Uglavnom se koriste za fotografisanje Sunca,Meseca i Planeta.
Posebno ih preporučujemo za prenos slike sa Mikroskopa na monitor računara.

BIOLUX KAMERA

 

Koristi se kod Bioloških i Stereo Mokroskopa .
Njegov prčnik je 23.2 mm. ( Sa adapterom 23.2/30 mm ) Slika je u biji 296x340 pixela sa USB priključkom i instalacionim softverom.
Vidno Polje sa Objektivom 4X je 1.2 mm ( oko 80 X uvećanja )
Vidno Polje sa Objektivom 10 X je 1.5 mm ( oko 200 X uvećanja)
Vidno Polje sa Ojektivom 40 X je 0.15 mm ( oko 800 X uvećanja )
Kamera se postavlja u okularni deo ,čip je u sklopu sa specijalnim sočivom.
Mogu se raditi pojedinačni i video snimci.
Cena kompleta je 4.700,00 Dinara

Biolux kamera

Slika sa biolux kamerom Slika sa biolux kamerom
Slika sa biolux kamerom Slika sa biolux kamerom

 

12.5 mm GUIDING OKULAR ( Okular za Praćenje )

 

U Astrofotografiji, pri dužim ekspozicijama ,nezamislivo je slikati bez praćenja!
Ovakav Okular , može biti od velike pomoći .Okular se postavlja u Fokuser teleskopa, koji koristimo za vođenje ( praćenje ) ili ga postavljamo u Off-Axis Guieder.
Da bismo mogli pratiti objekat koji želimo slikati ,u njegovoj blizini moramo pronaći neku sjajniju zvezdu i ucentrirati je u okular za praćenje ( Guiding Okular ) Ukoliko nije dovoljno veliko uvećanje, okular se može postaviti u barlow 2x ili 3x.
Izoštravanje nitnog krsta u Guiding Okularu, vršimo pomoću prstena na gornjrm rubu okulara .Osvetljenje nitnog krsta se takođe može korigovati, pomoću prstena na dodatku okulara.
Cena okulara : 6.800,00 Dinara

Viksen

 

VIXEN OFF-AXIS GUIDER

 

Pomoću Off-Axis Guidera, praćenje se može vršiti sa teleskopom preko kojeg snimamo!Nema potrebe kupovati još jedan Teleskop i dodatno opterećivati mehaniku sa još nekoliko kg.Fotografisanje se vrši preko Off-Axis Guider-a tako što sliku dovedemo u optičku osu a pomoći male prizme u Guider-u pronađemo zvezdu koja će nam služiti za vođenje. Prizma ne smeta pri fotografisanju pošto se nalazi izvan optičke ose .
Prednosti:
*Nema potrebe za još jednim teleskopom.
*Mogućnost preciznog praćenja kroz isti teleskop kojim snimamo
*Zvezda za praćenje je blizu objekta koji snimamo
*Ne opterećujemo dodatno mehaniku
*Stabilno praćenje
*Isplativo


  

CENA: 20.700,00 Dinara
Prečnik Off-Axis Guidera 50.8 mm ( 2. inča )
Meade proizvodi Off-Axis Guider i od 31.7 mm ( 1.25 inča )

CENA: 10.900,00 Dinara

CCD

 

CCD-om se mogu raditi samo monohromatski snimci! Za fotografije u boji, potrebno je napraviti pojedinačne snimke kroz filtere u boji.
Snimke naknadno pomoću određenih programa na računaru možemo sjediniti i obraditi.
Dimenzije snimaka preko CCD-a su mnogo manje od snimaka koji se dobijaju snimanjem preko Digitalnih kamera.
Ako želite kvalitetnu astrofotografiju, preporučujemo CCD.U ponudi imamo , veoma kvalitetniu CCD kameru marke MEADE DSI . inače ovo je jedna od najjeftinijih CCD kamera u svojoj klasi.

FireWire Astrocam

 

Ovaj tip CCD kamera, prvenstveno je namenjen Astrofotografiji!
Mogu da rade u RAW formatu,snimaju AVI i daju sliku u boji.
Šum je izuzetno mali i ima ekspoziciju od 60 minuta.
Čip je izmenljiv, veličine ¼, 1/3, ili ½ inča ( u boji ili crno beli )
CCD kamere u boji ,mogu da se poruče sa IR filterom ili bez.Crno beli su bez IR filtera.
Na fokuser se priključuju C-Mount Adapterom 31.7 mm.
PAŽNJA !
Kamera se izrađuje na dva načina.
Prvi, Sa USB 2.0 priključkom, odnosno FireWire Priključkom.
Drugi, nema kablova ni napajanja ( posebno se naručuju! ) u zavisnosti u kom modu želite da radite.

Astrocam

 

WATEC 120N

 

Izuzetna kamera za Video Astronomiju! Maksimalna expozicija je 10. sekundi, osetljivost čipa 0.02 Mililux-a,preporučuje se za deep-sky objekte.Upravljanje kamerom, vrši se pomoću ručnog komandera, preko kojeg se podešava: vreme expozicije,Gama,Osetljivost ,kontrast itd.. Pritiskom na određeni taster, mogu se raditi i pojedinačni snimci.
Karakteristike:
Senzor ½ SONY CCD.( ICX419ALL )
Razlučivanje: 570 TV linija
Osetljivost: 0.00002 Lux-a
Objektiv f1/4 ( 250 Frames )
Napajanje: 12V DC/160 mA
Priključuje se na Fokuser preko C-mount adaptera 31.7 mm.

watec 120n

 

MEADE DEEP SKY IMAGER PRO

 

Ovo je jedna od jeftinijih MEADE-Mono-Chrome CCD Kamera, visoke Osetljivosti.Izrađena je po Nasinoj ( Drizzle) tehnologiji , zahvaljujući tome, ima vrlo visoku moć razlučivanja,Oštru sliku i automatsko vođenje ( Autostar )
Karakteristike:
Senzor: EX View HAD ( TM ) Monochrome.
510x492 ( 250000 ) Pixela
Veličina Pixela 9.6mm x 7.5 mm
A/D Konverzija 16.bit.
Expozicija 1/10000 sek. Do 1h.
Kompatibilan se USB 2.0 i 1.1

Informacije na nemačkom jeziku možete naći ovde, a fotogaleriju ovde

Meade

 

OFF AXIS GUIDER( Extra kratak ) LACERTA

 

Ovo je najstabilniji i najkraći Off Axis Guider koji se može naći na tržištu.
Optimalan je isključivo sa CANON EOS digitalnim kamerama.
Umesto prizme u ovaj Guider ugrađeno je ogledalo 9x12 mm i postavljeno je tako da ne smeta svetlosti koja dolazi do aparata, a ujedno projektuje i mnogo veću sliku u odnosu na klasične OFF Axsis Guidere.
Čije su prizme sveka 5x5 mm.Povezuju se preko T2 priključka.

Off Axis Guider

 

 

ORION STARSHOT & ALLCCD AUTOGUIDER

 


Najjednostavniji i najkompaktniji Autoguideri koji se trenutno nalaze na tržištu. Veličina čipa kod oba tipa Autoguider kamerica je 1.3 MP.( rezolucija 1280x1050 )a na računar( LapTop ) povezuju se preko USB-a. Osim za Autoguiding, kamere su se pokazale kao vrlo dobre i za snimanje Planeta i Meseca!
Kompatibilne su sa XP i VISTA operativnim sistemima.
Uz kameru se dobija instalacioni CD, kablovi za povezivanje na mehaniku (montažu ) i računar i adapter 31.7 mm za postavljanje kamere u fokuser teleskopa za Guiding.