teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
19.500,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi - 22-67x100 ACUTER Zoom Spektiv sa uvidom od 45
75.565,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
87.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
71.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
4.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
24.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
110.500,00 rsd

70/700 SkyWatcher (Mercury-707) refraktor na StarQuest mehanici

25.500,00 rsd
Šifra proizvoda: SWR707SQuest

SkyWatcher Refraktor 70/700 na StarQuest montaži sa Starpointer-om, Barium okularima 25 mm (28x) i 10 mm (70x) i dijagonalnim ogledalom od 90 stepeni.

Početnički refraktor prečnika objektiva 70 mm i žižne daljine 700 mm. Veća žižna daljina od modela 70/500 daje nešto kontrastniju sliku i manje hromatske aberacije na sjajnim objektima (plavičasti halo oko ruba/ivice). Teleskop bez problema podnosi povećanja do 140x. Ovaj prečnik je dobar izbor za početnike i mlade astronome – na Mesecu će se odlično videti krateri i mora, prstenovi oko Saturna sa naznakom Cassinijeve pukotine, pojasevi na Jupiteru i njegovi meseci, faze Venere i Merkura, polarna kapa na Marsu za vrijeme opozicije, a sa tamnog mesta udaljenog od svetlosnog zagađenja lepo će se vidjeti većina objekata u Messierovom katalogu.

Zbog svoje male veličine teleskop je lak za sklapanje, prenošenje i korišćenje. Ahromatsko sočivo tipa Fraunhofer omogućeva prilično oštru sliku čak i pri velikim uvećanjima. Sve staklene površine su presvučene višeslojnim antirefleksnim premazom (FMC) kako bi se maksimizirao kontrast slike i prenos svetlosti.

Uz teleskop dolaze Barium okulari (25mm i 10mm) sa kojima se postižu povećanja od 28x, odnosno 70x. Kupovinom odgovarajućih dodatnih okulara ili barium sočiva može se postići preporučeni opseg uvećanja koji se kreće od 18x-140x. Uključeno dijagonalno ogledalo čini posmatranje udobnim, dok tražilac Starpointer olakšava pronalaženje objekata. Sa ovim teleskopom nije moguće snimati ozbiljne astrofotografije, ali se sa pametnim telefonom (uz odgovarajući adapter) mogu snimiti kvalitetne slike Meseca.

Nova, atraktivna StarQuest linija teleskopa donosi unaprijeđenu laganu ekvatorijalnu montažu za bolje iskustvo gledanja noćnog neba sa manjim teleskopima. Težina montaže je samo 1.2 kg, a nosivost solidnih 3 kg, što omogućava stabilnu sliku i na većim povećanjima. Mehanička glava se jednostavno pričvršćuje za postolje uz pomoć vijka. Takođe, teleskop se lako postavlja na glavu uz pomoć praktičnog rešenja – prizme/nosača i ručnog vijka. Zbog svog kompaktnog dizajna, težište teleskopa je bliže, tako da je za uravnoteženje potreban kontra teg manje težine.

Atraktivan izgled teleskopa i montaže doprinosi zadovoljstvu novih vlasnika i odličan je izbor za poklon novim astronomskim entuzijastima. Montaža se može nadograditi postavljanjem motora na osu rektasenzije (RA), kako bi objekat posmatranja stalno bio u vidnom polju, bez potrebe za konstantnim ručnim korekcijama.

 

Kratak pregled Sky-Watcher 70 mm refraktora na AZ2 i StarQuest montažama, popularnih teleskopa za početnike: